Votul Alb

In Europa se vorbeste despre votul alb. Adica cel pe care nu pui nici o stampila ca gest de protest. Nu e nimic care poate sa schimbe legea si care sa itti confere dreptul fundamental de VOT IMPOTRIVA. Consider ca abordarea PRO_DEMOCRATIEI din Romania e lasa si interesata de politicul din Romania.

Votul alb

Votul alb sau votul de protest reprezinta, in orice sistem democratic, dreptul cetatenilor de a-si manifesta nemultumirea sau nehotararea in cadrul proceselor electorale cum sunt alegerile sau referendumurile.

Acest tip de vot este consecinta directa a esecului sistemului politic de a recastiga increderea electoratului si exprima dezamagirea si nehotararea cetatenilor chemati la vot. Votul alb are, insa, o calitate singulara. Le permite cetatenilor sa isi exercite dreptul la vot si sa participe la procesul central al oricarei democratii: alegerile, momentul cheie in care alegatorii isi desemneaza alesii.

Supranumit si “absenteism civic” de organizatiile din Franta, unde Adunarea Generala a aprobat, in 2003, proiectul de lege 1459 (2002-2003) pentru recunoasterea votului alb, acest tip de vot constituie un instrument esential pentru imbunatatirea platformelor politice si a programelor de guvernare.

Putin cunoscut in Romania, votul alb reprezinta un subiect important de dezbatere in democratiile din intreaga lume si o realitate pentru tari dezvoltate ca Franta, Belgia si Suedia.

La nivel european exista o serie impresionanta de grupuri si organizatii care militeaza cu succes pentru introducerea votului alb ca vot valid in scrutinele electorale.

Un astfel de exemplu este “Citoyens européens pour le vote blanc” (www.cevb.org) din care fac parte tari ca Danemarca, Spania, Bulgaria, Irlanda, Marea Britanie unde exista proiecte legislative si miscari cetatenesti importante pe aceasta tema. Mai multe informatii pot fi accesate si de pe urmatoarele adrese: www.vote-blanc.org, www.ProtestVoteParty.org.

Votul alb constituie si un mijloc dinamic si modern de a creste nivelul de participare civica si de reducere a fenomenului de alienare in randul segmentului de varsta 18-25 ani, caracterizat de cele mai multe ori prin absenteism, nehotarare, dezinteres.

Ca sa votezi alb, este suficient sa lasi buletinul de vot nestampilat. Voturile albe nu sunt insa, considerate voturi valide si prin urmare nu conteaza in procesul de distribuire a mandatelor.

Asociatia Pro Democratia nu incurajeaza si nu promoveaza votul alb decat in masura in care stimuleaza participarea cetatenilor la vot si contribuie la reducerea absenteismului la urne

Asa cum spune si pro-democratia ei nu incurajeaza si nici nu promoveaza votul alb. De ce ? Poate trebuie sa mai adauge ceva bani in buzunare.

Votul ALB nu poate schimba NIMIC. E un fel de sare-n ochi.

Diferenta dintre VOTUL ALB si VOTUL IMPOTRIVA e ca nu e nimic scris. Adica nimic vizibil. Votul alb e un fel de ceva in plus dar nesemnificativ. Din punct de vedere al impactului asupra clasei politice

La VOTUL ALB exista posibilitatea ca membrii comisiei electorale sa voteze ulterior sau sa anuleze ei voturile ca sa schimbe rezultatele alegerior. Acest vot care ar trebui sa fie un vot de blam impotriva clasei politice , clasa politica va face tot ce ii va sta in putinta sa le anuleze pentru a nu primii vot impotriva.

Vot in alb = vot liber la stampilat [Bora Bora]
Votul alb a fost utilizat si in alegerile parlamentare dar s-a auzit undeva cate astfel de voturi au fost? Eu cel putin nu am auzit. Voturile albe pot fi impartite si stampilate fara nici o problema dupa inchiderea urnelor de catre comisie, asa ca e degeaba. [28/05/2009 02:23]

Vot impotriva [Antonio]
Votul in alb e un pas inainte dar cel mai bun este cel imotriva. Sa existe o stampila cu NU alatuti de VOTAT pentru a nu exista interpretari. [25/07/2009 14:05]
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: